به طور کلی، طراحی سایت داینامیک یا پویا به معنای قابل تغییر بودن و امکان وارد کردن داده ها و اطلاعات جدید است، در حالی که سایت استاتیک به معنای عدم اعمال تغییرات یا داده های ثابت است. وب سایت های داینامیک و استاتیک اصطلاحاتی هستند که برای توصیف دو نوع سایت و روشی که برای نمایش استفاده می کنند، بکار می رود.
در این مقاله بررسی خواهیم کرد که منظور از طراحی سایت داینامیک چیست؟ و این اصطلاحات در طراحی وب چه معنایی دارند با ما همراه باشید.
وب سایت های استاتیک یا ایستا
وب سایت ایستا ( که گاهی استاتیک یا ثابت نیز نامیده می شود) دقیقاً همانطور که ذخیره شده است در یک مرورگر به نمایش در می آید. و شامل صفحات وب با محتوای ثابتی است که در HTML کد شده و در یک سرور ذخیره شده اند.
پیشنهاد نویسنده: تبلیغات داینامیک گوگل ادز چیست؟
یک وب سایت ثابت نیازی به برنامه نویسی وب یا طراحی پایگاه داده، ندارد. استاتیک ابتدایی ترین شکل وب سایت است که ساده ترین ساختار را دارد. طراحی این نوع وب سایت ها، برای پروژه های در مقیاس کوچک گزینه مناسبی است.
نگهداری تعداد زیادی از صفحات ثابت می تواند خیلی سریع به یک دردسر زمان بر و غیر عملی تبدیل شود. اگر به یک وب سایت با صدها صفحه و تعداد زیادی محتوا نیاز دارید، حتما به طراحی سایت داینامیک فکر کنید.
وب سایت های داینامیک یا پویا
یک وب سایت پویا (که به عنوان سایت مبتنی بر پایگاه داده نیز شناخته می شود) به برنامه نویسی وب و طراحی پایگاه داده نیاز دارد. طراحی سایت داینامیک، حاوی اطلاعات و محتوایی است که بسته به عواملی مانند بیننده سایت، زمان روز، منطقه زمانی یا زبان بومی کشور بیننده تغییر می کند.
محتوای سایت شما (متن یا تصاویر) در پایگاه داده یا سیستم مدیریت محتوا ذخیره می شود. هنگامی که اطلاعات در پایگاه داده به روز می شوند یا تغییر می کنند، در سایت نیز تغییراتی اعمال می شود.
زمانی که کاربر از سایت شما بازدید می کند، داده ها از مرورگر کاربر به سرور ارسال می شود و صفحات بر اساس داده های بازدیدکننده در لحظه برای کاربر تولید می شوند. این بدان معناست که محتوای متفاوتی می تواند در زمان های مختلف روز یا بر اساس کوکی ها (تکه های کوچک داده هایی که یک سرور در رایانه بازدیدکننده ذخیره می کند) یا متغیرهای محیطی (نوع مرورگر مورد استفاده، IP کاربر) تولید شود.
می توانید از یک سیستم مدیریت محتوا برای مدیریت همه فایل ها و داده های خود در طراحی سایت داینامیک استفاده کنید که معمولاً باید به طور منظم مانند اخبار یا محصولات بروزرسانی شوند، یا می توانید از وب سایت پویای خود برای اهداف تجارت الکترونیکی مانند ذخیره سازی و بروزرسانی محصولات استفاده کنید.
زبان طراحی سایت داینامیک
طراحان وب سایت پویا از تعدادی زبان برنامه نویسی مانند PHP و جاوا اسکریپت برای تقویت عناصر هر صفحه استفاده می کنند، که بر اساس تعامل با بازدید کننده ها تغییر می کند. نشانی های وب با پسوند هایی که به php، asp و jsp ختم می شوند، شاخص های خوبی هستند که نشان می دهند یک وب سایت، بر اساس طراحی سایت داینامیک ساخته شده است.
مزایای وب سایت های پویا
طراحی وب سایت های داینامیک، به شما این امکان را می دهند که داده ها را از طیف وسیعی از پایگاه های داده، استخراج کرده و آن اطلاعات را به روش های مختلفی، مرتب کنید. این چارچوب ها برای پست های رسانه های اجتماعی، پیشنهادات شخصی در خرید آنلاین و وب سایت های تجارت الکترونیک گسترده، بستر بی نظیری را فراهم می کنند.
وب سایت های استاتیک دارای صفحات منحصر به فرد و سفارشی هستند، اما صفحات یک وب سایت داینامیک بسیار شبیه به هم بوده و همه از مجموعه محدودی از الگو ها پیروی می کنند. البته نباید فراموش کرد، که اطلاعات در یک صفحه ی وب پویا، کاملاً انعطاف پذیر بوده و بر طبق داده های کاربران، قابل تغییر و تنظیم است.
از دیگر مزایای مهم وب سایت های پویا، هزینه های جاری آن ها است که بسیار کمتر از رقیب های استاتیک خود، می باشد.
طراحی سایت داینامیک و پلتفرم های تجاری
پلتفرم های تجارت الکترونیک مانند آمازون همگی از طراحی وب سایت داینامیک استفاده می کنند، زیرا مقیاس پذیری مورد نیاز، برای افزودن هزاران صفحه از محصولات را به صورت جداگانه، با تلاش کمی فراهم می کند. در واقع وب سایت های پویا به قدری همه کاره هستند که بسیاری از آنها بر روی سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس نیز اجرا می شوند.
پیشنهاد نویسنده: انواع طراحی سایت
اینها سیستم های کاربر پسند و محبوبی هستند که به مدیران وب اجازه می دهند تا به سرعت و به سادگی صفحات، دسته ها، ویجت ها و عملکردها را به سایت خود اضافه کنند، بدون اینکه نیازی به درگیر کردن و استخدام طراحان وب، برای انجام این کار ها باشد.
معایب طراحی وب سایت داینامیک
طراحی یک وب سایت پویا، بسیار پیچیده تر از ساخت یک سایت استاتیک است. هر صفحه پویا دارای تعدادی عنصر است که باید به طور گسترده آزمایش شوند تا مطمئن شوید که در هر شرایطی کار می کنند. همچنین پایگاه های داده باید ایمن شوند، برنامه نویسی در آن اهمیت فراوان دارد و به استفاده از APIها و همچنین درخواست های سرور نیاز دارد. در نتیجه هزینه های راه اندازی آن ( نه هزینه های جاری) بیشتر از ساخت یک سایت ثابت است.
سخن پایانی
اگر در سایت خود نیاز به تعامل قابل توجه با کاربر دارید بهتر است طراحی سایت داینامیک را انتخاب کنید. چون یک سایت ثابت، صرفا اطلاع رسانی می کند اما یک سایت پویا می تواند بفروشد یا تبلیغ کند. وب سایت ایستا می تواند بگوید که یک محصول چقدر خوب است و حتی کجا می توانید آنها را پیدا کنید، اما نمیتواند فروش را پردازش کرده یا پیام آن را برای هر خواننده تنظیم کند.
اما یک سایت پویا می تواند به نیاز کاربران واکنش نشان داده و خواسته های آنها را جهت بدهد. و بطور فعال بر اساس آنچه در مورد آنها می داند به آنها بفروشد و فروش را بسته و پردازش کند.