تولید محتوا از جمله مفاهیمی است که روز به روز بیشتر از آن می شنویم. عبارت “محتوا پادشاه است” را در بسیاری از سایت ها و متون مکتوب مشاهده کردیم. اما اینکه انواع تولید محتوا کدامند، سئوالی است که ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد. در ادامه این نوشتار به معرفی انواع مختلف محتوا می پردازیم.
قبل از پرداختن به انواع تولید محتوا، ارائه تعریفی از محتوا کمک کننده خواهد بود. برای ارائه این تعریف از سایت مرجع ویکی پدیا بهره می گیرم که در آن آمده است: محتوا اطلاعات و یا تجربیاتی است که به سمت مخاطب (Audience) یا کاربر نهایی (End User) ارسال می شود.
به عبارت دیگر، محتوا چیزی است که از طریق یک رسانه از قبیل سخنرانی، نوشتن یا هر نوع از رسانه های گوناگون بیان می شود.
جستجویی در اینترنت به منظور یافتن انواع مختلف محتوا شما را با تعداد متفاوتی از محتواهایی مواجه می کنند، که ممکن است باعث سردرگمی شما شود. از اینرو قصد داریم در عین سادگی معرفی انواع محتوا، نگاهی حرفه ای به این قبیل محتواها نیز داشته باشیم.
محتوای متنی
یکی از اصلی ترین نوع تولید محتوا که از گذشته تاکنون همواره مورد توجه قرار داشته و با روی کار آمدن فناوریهای نوین نه تنها از ارزش آنها کاسته نشده بلکه به جرآت می توان گفت که روز به روز بر ارزش آن نیز افزوده می شود، محتوای متنی است.
قبل از هر چیزی باید بگوییم متنی که درحال حاضر آن را می خوانید یکی از انواع قالب های محتوا شناخته می شود. بنابراین این، نخستین نوع محتوا را می توان محتوای متنی تعریف کرد. به عبارتی، مقالات، گزارش ها، و هر داده دیگری که به صورت متن تهیه شود را می توان در این قالب گنجاند.
اگر دقت کرده باشید، محتوای متنی اغلب اوقات در بخش بلاگ سایت ها بارگذاری می شوند. محتواهای متنی که یک بخش مهم از استراتژی بازاریابی محسوب می شوند، به این دلیل که زمان زیادی برای نوشتن نیاز ندارند، به آسانی از طریق موتورهای جستجو از قبیل گوگل یافت می شوند.
کاربران پس از خواندن آنها واکنش نشان می دهند و در صورت تمایل آن را با دیگران به اشتراک می گذارند، و در نهایت اینکه روش سریعی به منظور معرفی محصولات و یا خدمات با هزینه پایینی هستند، همواره مورد توجه قرار داشته اند.
به این نکته توجه داشته باشید که به منظور ایجاد یک ارتباط مؤثر با خوانندگان و ایجاد ترغیب در آنها می توانید از محتوای متنی استفاده نمایید. حفظ یک ارتباط مداوم از طریق تولید محتوای متنی ادامه دار و با کیفیت بالا می تواند باعث ایجاد ترافیک مطلوبی برای سایت شما شود.
محتوا متنی طولانی Longform Content
برخلاف تولید محتوای متنی که پیشتر به آن اشاره شد، محتوای متنی طولانی به یک متن یکهزار کلمه ای محدود نمی شود، بلکه طول این نوع محتواها می تواند تا بیش از 15 هزار کلمه نیز باشد و آن را در چند فصل نگاشت و از طریق آدرس های مختلف (URL) در اختیار کاربران قرار داد.
در این مواقع نیاز است که با اعلام مشترک شدن خوانندگان به آنها اعلام شود که با اشتراک خود می توانند در جریان فصل های بعدی این محتوا قرار گیرند. در واقع این قبیل محتواها به گونه ای جذاب و کاربردی نگارش می شوند، که خواننده ضمن خواندن فصل های منتشر شده، متمایل به خواندن فصل های بعدی نیز خواهند شد.
اینفوگرافیک
حتما شنیده اید که می گویند “ارزش یک تصویر بیش از هزار کلمه است”. در واقع این جمله بیانگر ارزش و کارایی ارتباط تصویری است. ارتباطات تصویر یا همان Visual Communication که اثرگذاری آن پیش از این در عرصه های مختلف اطلاع رسانی، خبری و روش های اقناع مورد توجه قرار گرفته بود، با روی کار آمدن رسانه های مختلف جدیدی که امروزه در دسترس همگان قرار دارد، بیش از پیش اهمیت یافته است.
می دانیم که بیشترین دریافت ما از محیط پیرامون خود به وسیله قوه بینایی صورت می گیرد و مغز ما علاقه زیادی به تجزیه وتحلیل اطلاعات به صورت تصویری دارد؛ بر همین اساس اگر اطلاعرسانی و انتقال پیام به کمک تصویر صورت پذیرد، اثرگذاری و مدت ماندگاری آن در ذهن مخاطب بیشتر خواهد بود.
شاید شما هم این تجربه را داشته باشید که برخی از مواقع یک عکس جذاب و یا اطلاعاتی که در قالب عکس طراحی شده اند، توجه شما را جلب کرده اند و با دقت جزئیات آن را بررسی کرده اید.
این قبیل اطلاعات که با بهره گیری از هنر طراحی (گرافیک) همراه می شوند تا اثرگذاری بیشتری بر ذهن مخاطب ایجاد کنند را اینفوگرافیک می گویند که ترکیبی از کلمه اطلاعات (Information) و طراحی (Graphic) است.
اینفوگرافیکها در واقع نوعی محتوا هستند که اطلاعات را با هدف ارائه سریع و ساده با طراحی جذاب به مخاطب ارائه می کنند. به عبارت دیگر، اینفوگرافیست ها با کمک عناصر بصری نظیر عکس، نمودار، نقشه، دیاگرام و بهره گیری از قدرت رنگ ها سعی میکنند تا مجموعهای از دادهها و اطلاعات پیچیده را بهگونهای به تصویر درآورند که پیام به شیوهای سریع و قابلفهم به مخاطب منتقل شود.
استفاده از اینفوگرافیکها باعث میشود تا مخاطبان حجم قابل توجهی از دادهها و اطلاعات را که شکل نوشتاری آن ممکن است مقاله بلند بالایی را تشکیل دهد، به سادگی در قالب یک تصویر دریافت کنند و آن را تا مدتها در خاطر بسپارند.
از اینفوگرافیک میتوان در حوزههای گوناگونی بهره برد، از جمله: رویدادهای تاریخی، معاملات تجاری، روابط سیاسی با کشورها، تبلیغات، آموزش و ….
ویدئو؛ محتوایی که جای را خود را باز کرده است
بسیاری از افراد امروز به دلایل مختلفی تمایل چندانی به استفاده از محتوای متنی ندارند، اما در مقابل از محتواهای ویدئویی به شدت استقبال می کنند.
اگرچه تولید محتواهای ویدئویی در بسیاری از مواقع جزء بازاریابی محتوا (Content Marketing) نیستند، اما به دلایلی که در ادامه ذکر می شود، نیاز است توجه ویژه ای به این نوع تولید محتوا شود.
ویدئوهای محتوایی باعث مشارکت در شکل گیری نقش فعال مخاطب می شوند، به گونه ای که بسیاری از مخاطبان در مورد آن اظهار نظر می کنند، آن را با دیگران به اشتراک می گذارند، و یا اینکه نگرش خود را در قالب “لایک” یا “دیسلایک” نشان می دهند.
یکی دیگر از دلایل استقبال از ویدئوها را شاید بتوان گسترش استفاده از گوشی های هوشمند دانست که افراد در حال راه رفتن نیز می توانند ویدئوها را مشاهده کننده در حالی که خواندن متن در حال راه رفتن بسیاری مشکل است.
نتیجه گیری
از بین انواع مختلف محتوا همچنان محتواهای متنی اثرگذاری زیادی در استراتژی بازاریابی دارند. به هیچ وجه نباید از این نوع محتوا چشم پوشی کرد. در عین حال نیاز است به انواع دیگر محتوا نیز توجه کرد و زمینه ایجاد ترافیک سایت را از طریق محتواهایی مانند اینفوگرافیک، ویدئو و یا پادکست فراهم ساخت.