سئو کلاه سیاه به مجموع ای از ترفندهایی غیرصادقانه و متقلبانه برای بالا بردن کاربران گفته می شود که دست اندرکاران یک سایت ممکن است نسبت به انجام آن اقدام نمایند. ترفندهایی که در طول زمان “نخ نما” شده اند و حالا کارکردی معکوس پیدا کرده اند.
پیش از ادامه بحث باید این مسئله را گوشزد کنیم که، سئو کلاه سیاه به خودی خود یک امر متقلبانه نیست، اما نوع بهره از آن است که آن را در واقع سیاه می سازد.
سئو کلاه سیاه و دردسرهای آن
از ابتدا، سئو معیاری بود که مشخص می کرد در دنیای مجازی، کدام سایت ها، کارکرد مثبت تری دارند. در واقع سئو مکانیزمی بود که گوگل به واسطه ی آن، متوجه می شد کدام سایت ها، در دنیای مجازی، مراجعین بیشتری دارند و بنابراین سایتی که مراجعه بالاتری داشت یعنی مطالب محتوایی بهتری هم دارد.
اما خیلی زود، دردسرهای گوگل با ترفند های متقلبانه برای افزایش کاربران با درک مکانیزم کارکردی سئو شروع شد. مجموعه این ترفند ها تحت عنوان “سئو کلاه سیاه” شناخته می شوند.
در ادامه در مورد این ترفند ها و همینطور دلایل بی اثر شدن آن ها صحبت خواهیم کرد.البته امکان طرح تمام این موارد در این متن به دلیل محدودیت وجود ندارد و صرفا مهم ترین آنها مورد اشاره قرار خواهند گرفت.
الف. بهینه سازی افراطی
1 – کلمات کلیدی
یکی از ترفند هایی که برای جذب کاربر برای سایت ها استفاده می شود، استفاده از کلمات کلیدی است. شروع استفاده از کلمات کلیدی هم براساس تقلب نبود.
درواقع در ابتدا گوگل به عنوان یک ربات، با استفاده از کلمات تکراری در یک متن متوجه کلمات کلیدی میشد و براساس وجود همین کلمات کلیدی، افزایش رتبه سایت اتفاق می افتاد ؛ همین شد که محتوانویسان به نوشتن متن ها با بهره از کلمات کلیدی تکراری روی آوردند.
اما حالا گوگل از الگوریتم پاندا برای شناسایی متن هایی که صرفا متقلبانه و برای جذب کاربر از حروف تکراری استفاده کرده اند بهره می برد. در واقع استفاده از کلمات کلیدی در حال حاضر دیگر کاربرد گذشته را ندارد و حتی در موارد بسیار زیادی از سوی گوگل، با تنزیل رتبه سایت همراه می شود.
2- استفاده از انکرتکست ها
یکی از مواردی که سایت ها با استفاده از آن کاربران را هدایت می کنند، انکرتکست ها هستند. انکرتکست ها درواقع آن دسته از حروفی هستند که در متن ها برجسته شده اند و با کلیک روی آن ها به سایتی وارد می شوید یا به متن دیگری هدایت می شوید.
این هم یکی از مواردی است که حالا گوگل روی آن حساس است و با شناسایی سایت هایی که از انکرتکست ها، به صورت پرشمار و جهت دار استفاده می کند، آن ها را تنزیل رتبه می دهد.
3- کلمات نامرتبط
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در جستجوی چیزی در گوگل بوده اید و با وارد کردن آن به سایتی هدایت شده اید که اصلا هیچ ارتباط موضوعی با عبارت مورد جستجوی شما نداشته است؛ ترفندی حقیرانه برای افزایش بازدید و ورودها به یک سایت.
این کار هم در حال حاضر با تنزیل رتبه و جریمه از سوی گوگل روبرو می شود.
ب. کلاه سیاهان محتوا
محتوای سایت ها درواقع کالاهای آن سایت ها هستند و اگر محتوای متنی سایت مناسب و از نظر کیفی بالا باشد، تعداد کاربران سایت هم بالا می رود. اما ترفندهای کلاه سیاه این جا هم خود را نشان داده اند:
1- کپی کاری
اگر صاحب سایتی هستید و احتمالا به خاطر هزینه ها و شاید هم تنبلی، دوست نداشته باشید محتوای مناسبی را در سایت خود قرار دهید، شاید به کپی کاری از محتواهای پرطرفدار سایت های دیگر فکر کرده باشید.
خوب این هم ترفندی است که حالا دیگر برای گوگل دستش رو شده و گوگل، هر سایتی که محتوای تکراری استفاده کند را با استفاده از الگوریتم پاندا، شناسایی و تنزیل رتبه می دهد.
این تکرار حتی، موارد تکراری در خود سایت کپی کار را هم شامل می شود، به این معنا که اگر دو مطلب یکسان در سایت داشته باشید از طرف گوگل تنزیل رتبه خواهید شد.
2- محتوای اتوماتیک
محتوای اتوماتیک درواقع محتوایی پوچ است، محتوایی که توسط ربات سرهم بندی شده و صرفا شامل لغات کلیدی و پر استفاده در اینترنت می باشد. این مورد را هم حالا گوگل مورد شناسایی قرار می دهد.
پ. دستکاری گوگل
اما موارد کلاه سیاه صرفا شامل موارد ساده ای که تا به اینجا مورد اشاره قرار گرفت نمی باشد و برخی پا را فراتر نهاده و دستکاری در مکانیزم عمل گوگل را هدف قرار دادند.
دستکاری پیشنهادات گوگل: قطعا همه ما در موقع جستجو در گوگل با پیشنهاداتی از سوی گوگل مواجه می شویم، مثلا با وارد کردن حرف “د” گوگل بقیه عبارات را به ما پیشنهاد می دهد، “دانلود سریال …”. این پیشنهادات گوگل شامل 10 مورد می شود.
مکانیزم گوگل برای قرار گرفتن یک موضوع یا سایت در ردیف های ده گانه جستجو هم بنابر تعداد موارد جستجو در گوگل انجام می شود. یعنی اگر تعداد موارد “دانلود سریال گیم آو ترونز” بالاتر از بقیه بود، با وارد شدن حرف “د” در موتور جستجوگر، اولین مورد این عبارت خواهد بود.
ترفندی که در اینجا از سوی کلاه سیاهان استفاده می شد این بود که با استفاده از ربات هایی به طور مداوم، عبارتی را مورد جستجو قرار می دادند. خوب حالا گوگل این ترفند را هم با استفاده از ابزارهای هوشمند خود مورد شناسایی قرار داده و تقریبا به طور کامل بی اثر ساخته است.
نتیجه گیری
مواردی که در بالا به عنوان ترفندهای سئو کلاه سیاه مورد اشاره قرار گرفته اند، صرفا تعداد محدودی از این موارد را شامل می شود. در واقع، هر از گاهی ترفندی جدید رو می شود و گوگل متناسب با آن، مکانیزم هایی دفاعی را تعیین می کند.
توصیه ما این است که اگر می خواهید برای سایت خود، محتوایی را تدارک ببینید، حتما این کار را به تیم های حرفه ای تولید محتوا بسپارید؛ تیم هایی که صداقت و درستی را سر لوحه کار خود قرار می دهند. موفقیت درازمدت سایت خود را فدای، رتبه های آنی و موقتی نسازید.