گوگل ترندز مسیر موفقیت کسب و کارها را هموار می کند. از یافتن محصولات جدید برای فروش تا رسیدن به ایده های مناسب تولید محتوای مناسب و به روز برای سایت، تا رسیدن به ایده های کارآفرینی و حتی جامعه شناختی، همه و همه در گوگل ترندز نهفته است. در ادامه این مطلب با امکانات وسیعی که این ابزار در اختیار شما قرار می دهد آشنا می شوید.
گوگل ترندز چیست؟
اگر هیچ آشنائی با ابزار ندارید یا اصلا تا به حال نامش را هم نشنیده اید، پس شک نکنید که با خواندن این مطلب و دانستن کارکردهای آن به شدت شگفت زده خواهید شد. در کلامی ساده، گوگل ترندز ابزاری است که به شما امکان می دهد که متوجه شوید که کدام عبارات (لغات کلیدی) در فضای گوگل در زمان مورد بحث محبوب یا اصطلاحا ترند هستند. اما غیر از این، این ابزار با امکانات متنوع خود به شما این فرصت را می دهد تا از وضعیت آینده هم اطلاعات کسب کنید و در واقع بفهمید چه آتشی در زیر خاکستر گوگل (و در واقع جامعه به عنوان یک کل) در حال شعله ور شدن است، یعنی اینکه چه عباراتی در حال محبوب تر شدن هستند. این ابزار در واقع نبض سنجی است که حال دگرگون جامعه را به شما نشان می دهد.
منظور از ترند در عبارت گوگل ترندز چیست؟
لغت ترند (trend) به معنای گرایش و تمایل است و در واقع معنای گوگل ترندز هم در همین عبارت نهفته است، یعنی ابزاری که به ما، سوق و گرایش گذشته، حال و احتمالا آینده و بخش های مختلف جامعه را نشان می دهد. با این ابزار نه تنها می توانید سیاست های مورد استفاده خود در همان زمان را مورد سنجش قرار دهید، بلکه می توانید سوق و گرایش آتی بازار را هم شناسایی کنید. بعبارت دیگر، ابزاری همه کاره است که کار با آن امکان دستیابی به موفقیت را بیشتر می کند.
آموزش کار با گوگل ترندز
خبر خوب آن است که که این ابزار رایگان است و هر کسی در هر زمانی می تواند از آن استفاده کند. خیلی ساده وارد Google Trends شوید و ببینید در داشبورد آن با چه چیزهایی مواجه می شوید. از اینجا می توانید یا ترندهای محبوب را دنبال کنید یا اینکه در باکس جستجو، چیزی را وارد کنید.
هنگام استفاده از این ابزار فیلترهای فراوانی دارد که می توانید با استفاده از آن ها، اطلاعات را محدودتر و در واقع طبقه بندی کنید:
- کشور، منطقه، شهر.
- تاریخ، ساعت، روز، ماه، سال.
- طبقه بندی هایی مثل هنر، ورزش و غیره.
- نوع جستجو، اخبار، تصاویر و غیره.
کارکردن با داشبورد گوگل ترندز، خیلی آسان است و لغات انگلیسی به کار رفته هم به طور عمده لغات کلی و آسانی هستند. به همین دلیل با جستجویی ساده می توانید خیلی زود با قسمت های مختلف آن آشنایی پیدا کنید. البته، کار کردن با این ابزار به معنای استفاده و در واقع بهره کامل از آن نیست، تحلیل صحیح اطلاعات موجود و رسیدن به نتیجه گیری مناسب در این ارتباط بسیار مهم است.
چرا گوگل ترندز
دلیل استفاده از این ابزار، کارآیی آن است. شاید شما به عنوان یک تاجر یا صاحب سایت، بارها با کارشناسان فضای مجازی خود در ارتباط با لغات کلیدی، محتوا و مواردی این چنینی صحبت کرده باشید و آنها راهکارهای مختلفی را برای شناسایی لغات کلیدی به شما پیشنهاد داده باشند. حقیقت آن است که بسیاری از ابزارهای مورد استفاده کارآیی لازم را دارند اما هیچکدام به طور قطع به پای آن نمی رسند. توضیح خواهیم داد که چرا؟.
چیزی که زندگی تمام مردم دنیا را در این چند وقت تحت تاثیر قرار داده کرونا است. کرونا بیشتر مردم را خانه نشین کرده است، و این امر بر علایق افراد و البته میزان استفاده افراد یا تعداد افراد استفاده کننده از فضای اینترنت تاثیر گذاشته است.
همین حالا عبارت تردمیل را در باکس جستجوی گوگل ترندز وارد کنید. می بینید که نموداری نمایش داده می شود. این نمودار در واقع میزان جستجو یا همان ترند شدن عبارت” تردمیل” را در فضای گوگل نشان می دهد. می بینید که از شروع پندمی کرونا، این عبارت مورد جستجوی بالاتری قرار گرفته است. چه اتفاقی افتاده است؟ کرونا، سوق یا ترند بازار را به سمت استفاده از تردمیل کشانده است.
شاید خیلی از ابزارهای مورد استفاده بتوانند چنین مواردی را ثبت کنند اما قطعا گوگل ترندز، به عنوان یک ماشین، تمام موارد را بدون هیچ خطایی ثبت می کند، یعنی ثبت ریزترین تحولات بازار.
گوگل ترندز چگونه کار می کند؟
حقیقت آن است که کاربردهای این ابزار متنوع و پرشمار و گاهی کاملا فردی است، یعنی با توجه به انتظارات فرد از این فضا تعریف می شود. در ادامه به برخی از پرکاربردترین موارد گوگل ترندز اشاره خواهیم داشت.
1. شناخت مخاطبین سایت
واقعیت آن است که گوگل، حالا نه یک موتور جستجو بلکه یک ابرنهاد است. این موتور جستجو یا ابرنهاد به شما نشان می دهد که علایق عموم به کدام سمت می رود. شما به عنوان صاحب یک کسب و کار و سایت، با استفاده از آن می توانید در رابطه با فعالیت خود، متوجه جهت گیری های مشتریان هدف خود بشوید.
با استفاده از آن شما می توانید سیر حرکتی عموم افراد (مشتریان بالقوه یا بالفعل) و ذهنیت آن ها را دنبال کنید.
برای جستجو با این هدف، کافی است که وارد آن شوید و لغتی مرتبط با فضای کاری خود را در باکس جستجو وارد کنید.
نموداری نمایش داده می شود و روند یا همان ترند جستجوها (در بازه های چند ساله) با دنبال کردن این نمودار مشخص می شود. می توانید چندین لغت یا عبارت را در باکس وارد کنید و بعد نمودار را که به صورت ترکیبی روند و ترندها را نشان می دهد را دنبال کنید.
2. استفاده از گوگل ترندز برای ایده گرفتن برای عرضه محصولات جدید
شما می توانید از آن برای یافتن ایده هایی جدید در ارتباط با محصولات محبوب استفاده کنید. مثلا کالایی جدید یا حتی کالایی که تا پیش از این چندان محبوب و پرفروش نبوده را در باکس وارد می کنید. نمودار نشان می دهد که میزان جستجوها در فضای گوگل برای آن کالا صعودی بوده است، پس شما می توانید به عرضه آن محصول فکر کنید.
یا اینکه فرض کنید قصد دایر کردن مغازه ای را دارید، مثلا مغازه ای برای فروش محصولات مرتبط با قهوه. به عنوان یک عبارت کلیدی مرتبط می توانید “فروشگاه محصولات قهوه” را در باکس وارد کنید. اگر عبارت پیشنهادی در فضای آن صعودی بود پس می توانید امیدوار باشید که دایر کردن چنین مغازه ای امکان موفقیت داشته باشد.
3. شناسایی ترندهای فصلی
همچنین با استفاده از گوگل ترندز شما می توانید، موارد با میزان جستجوی بالا با توجه به فصول سال را مورد شناسایی قرار دهید. مثلا طبیعی است که فروش چتر در فصل های سرد سال بالاتر برود. البته چتر یک نمونه ساده و مشخص است و چندان نیاز به جستجو ندارد. می توانید چنین جستجوی تحقیقی را برای مواردی انجام دهید که چندان مشخصه فصلی ندارند.
غیر ازاین، شما دراین ارتباط می توانید جستجوی خود در فضای گوگل ترندز را توسعه دهید. مثلا بعد از جستجوی یک مورد خاص، گزینه”related topics” را انتخاب کنید. به این ترتیب موضوعات (عبارات کلیدی) مرتبط با موضوع مورد جستجوی شما مشخص می شود و می توانید از آن ها به عنوان یک ایده بهره ببرید. مثلا در جستجوی عبارت “خرید چتر” گزینه های مرتبط می تواند خرید کلاه پشمی یا چکمه باشد، یا ده ها کالای مرتبط دیگر. به طور اتفاقی می توانید این موارد مرتبط را دنبال کنید و براساس آنها، به شناخت و تحلیلی از نیازها و تقاضاهای موجود در بازار برسید.
4. استفاده برای سنجش و تعقیب میزان محبوبیت برند یا شرکت
برای اغلب فعالان و تجار، اطلاع از میزان محبوبیت برند تولیدی و اینکه محبوبیت محصول آنها در بین مشتریان روندی صعودی یا نزولی دارد، مشکل است.
ابزارهای مختلفی برای شناسایی میزان محبوبیت یک برند، محصول، کالا و یا شرکت وجود دارد، اما یکی از ساده ترین و موثرترین راه ها استفاده از گوگل ترندز است.
نام شرکت، محصول و یا خدمات خود را در گوگل ترندز وارد کنید. روند صعودی و نزولی مشخص می کند که شما در چه نقطه ای قرار دارید.
از این ابزار برای تحلیل وضعیت خود در تقابل با رقبا هم می توانید استفاده کنید. به عنوان مثال اگر شرکتی فعال در یک حوزه خاص هستید، نام شرکت های رقیب را وارد کنید و بعد به سوالاتی این چنین پاسخ دهید.
- محبوبیت برند رقیب صعودی است یا نزولی؟
- روند محبوبیت و در واقع ترند شدن نام شرکت شما، چند سال است که ثابت است؟
- جایگاه شما در مقایسه با رقبا کجاست؟
- میزان محبوبیت رقبا یا شما در نقاط جغرافیایی مختلف متفاوت است؟
اطلاعات پرشماری در اینجا وجود دارد، اطلاعاتی که می توانید ده ها تحلیل از آن داشته باشید و فراموش نکنید تمام این اطلاعات رایگان است. این اطلاعات چون گنجینه ای است که می تواند به شما مسیر رسیدن به موفقیت و آگاهی بخشی در مورد برند را بالا ببرد.
5. حجم بالای اطلاعات، هدف گذاری پیشرفته
همانطور که در ابتدای مطلب هم اشاره شد، گوگل ترندز از فیلترهای متنوع و پرشماری بهره مند است که کار یافتن مشتریان هدف را آسان می سازد.
تصور کنید در حوزه فروش سنگ فعال هستید، و قرار است محصولی جدید به نام “سنگ مصنوعی” را در بازار عرضه کنید و می خواهید متوجه شوید که در کدام قسمت از کشور، مشتریان بیشتری برای این محصول جدید وجود دارد. در ترندز می توانید با دنبال کردن میزان ترند شدن عبارت سنگ مصنوعی درهر شهر، مشخص کنید که در کدام قسمت از کشور این محصول از محبوبیت بالاتری می تواند برخوردار باشد.
اطلاع از این موضوع می تواند فرصت های بیشتری را هم برای شما فراهم آورد، مثلا فرصت هایی برای کاهش هزینه تبلیغات. وقتی شما بدانید که در شهری خاص، مشتری سنگ مصنوعی بالاتر است، می توانید با تولید محتوای محلی در آن نقطه، مشتریان را بدون تبلیغات و هزینه های مرتبط با آن، به سمت سایت خود هدایت کنید. کاربر بالاتر به معنای فرصت عرضه بالاتر و مشتریان بیشتر است.
6. شناسایی موارد محبوب در فضای مجازی
اولین نکته در موفقیت هر فعالیت تجاری شناسایی مردم است. اینکه بدانیم در حال حاضر چه چیزی در بازار محبوب است، چه فیلمی سرزبان هاست، چه سرگرمی مشتری دارد و در یک کلام در دنیای مجازی چه خبر است.
در گوگل ترندز، شما این موضوع را به صورتی روزانه و بنا بر موقعیت های جغرافیایی مختلف می توانید دنبال کنید. گزینه daily search trends و real-time search trends مربوط به همین مورد است که متاسفانه برای کشور ما فعال نیست. با این حال، موارد محبوب یا همان ترندهای جهانی هم گاهی می تواند با ترندهای داخلی همخوانی داشته باشد و برای تجارت های مختلف کمک کننده باشد.
7. برای سرگرمی
اگر جز آن دسته از افرادی هستید که نگاهی علمی تر به مسائل دارید و حتی اوقات تفریح خودتان را هم با خواندن مطالب مفید پر می کنید، پس مطمئن باشید گوگل ترندز یک کتابخانه پرمغز برای شناخت جامعه و جهت گیری های آن است.
اینکه چه چیزی اصطلاحا ترند است و چه چیزی سرزبان هاست به بهترین شکل، همراه با آمارهای مختلف با طبقه بندی های دقیق (کشور، شهر و…) در گوگل موجود است و می توانید خود را با آن سرگرم کنید.
نتیجه گیری
تمام فعالان عرصه تجارت آنلاین و کارشناسان می دانند که محتواهای محبوب و مرتبط در موفقیت استراتژی در دنیای مجازی و به نتیجه رسیدن سئو اهمیت حیاتی دارد. کلید رسیدن به محتوای محبوب هم، مرتبط بودن محتوا با خواست عمومی و البته به موقع بودن آن است.
چرخ زدن در دنیای آن، مثل وارد شدن در مغز افراد جامعه است، اینکه در فکر مردم چه خبر است، چه علایقی دارند و چه می خواهند، اینکه چه محتوایی را می خواهند و چه زمانی آن را طلب می کنند.
به جرات می توان گفت که به عنوان یک ابزار رایگان، ابزاری استثنائی است. اگر تا به حال به فکر استفاده از آن و تحلیل اطلاعات ارزشمند آن نیفتاده اید، پس زودتر دست به کار شوید.