پیش از آن که مفهوم سئو کلاه سفید را توضیح بدهیم، لازم است توضیحی برای درک این اصطلاح و تفاوت آن با سئو کلاه سیاه ارائه شود.
تفاوتی باریک تر از مو
حقیقت آن است که تفاوت بین سئو کلاه سفید و سئو کلاه سیاه، گاهی بسیار سخت و پیچیده است. برای اینکه متوجه تفاوت این دو مفهوم شوید، مثالی را ارائه می دهیم.
دو سایت را در نظر بگیرید که یکی برای بهینه سازی سایت خود تولید محتوا کرده، اصول طراحی سایت را مد نظر داشته، و با تجزیه و تحلیل های نرم افزارهای سئو و همچنین بهره گیری از مشاوره متخصصان توانسته به جایگاه قابل قبولی در گوگل دست یابد.
در مقابل، سایتی را در نظر بگیرد که برای کسب جایگاه قابل قبول خود نسبت به خرید لینک از سایت های مختلف اقدام کرده، در محتوای خود از روش بهینه سازی بیش از حد Over-optimization استفاده کرده و غیره.
در اینجا، سایت اول از سئو کلاه سفید استفاده کرده در حالی که مورد دوم برای هدف خود به سئو کلاه سیاه روی آورده است.
در واقع، فاقد اصالت بودن و جعلی بودن به معنای طبیعی نبودن است. در بحث سئو هنگامی که جزئیات به گونه ای انجام می شوند که به احتمال زیاد جعلی بودن آنها امکان دارد، از روش سئو کلاه سیاه بهره گرفته شده است.
مفهوم سئو کلاه سفید و سئو کلاه سیاه
حالا به موضوع خودمان برمی گردیم. به طور کلی سئو، مکانیزمی است که از سوی گوگل به عنوان یک معیار، برای شناسایی مطالب و محتواهای مفید صفحات مجازی مورد استفاده قرار می گیرد.
پس، سئو کلاه سفید در واقع آن دست از محتواهایی را شامل می شود که هدف اصلی و اصیل آن ها، ارائه مطالب مفید و مناسب به کاربران است. گوگل با استفاده از مکانیزم سئو، این متن ها را شناسایی کرده و بر طبق آن، سایت هایی که حاوی این مطالب باشند را با ترفیع رتبه به نوعی تشویق می کند.
بعد از مدتی، مکانیزم کارکردی سئو، مورد سواستفاده قرار گرفت. به این معنا که برخی با ارائه محتوا هایی که صرفا، شمایلی جعلی از یک محتوای مناسب داشت (مثلا با قراردهی کلمات کلیدی بیش از حد) در واقع گوگل را فریب می دادند.
یعنی محتوایی که ارائه می شد درواقع از نظر کیفی، چیزی نداشت و صرفا تقلیدی از عناصر تعیین کننده یک مطلب محتوایی با کیفیت بود؛ چیزی شبیه همان تقلید از آثار اصغر فرهادی.
اما گوگل خیلی زود با استفاده از مکانیزم هایی تدافعی، دست به شناسایی محتواهای جعلی زد و حالا ما در نقطه ای قرار داریم که گوگل و ربات هایش، حتی قادر به شناسایی محتواهای مفید از محتواهایی با درجه کیفی ضعیف هم شده اند.
سئو کلاه سفید چیست؟
احتمالا حالا خیلی راحت می توانید مفهوم سئو کلاه سفید را درک کنید. این روش یعنی ارائه محتوا در سایت به گونه ای که برای کاربران سایت ها مفید باشد و باعث کسب رتبه برای سایت مورد نظر و بالا رفتن جایگاه آن در گوگل شود و این فرایند به صورت کاملا طبیعی انجام شده باشد.
حالا که با مفهوم سئو کلاه سفید آشنا شدید موارد و مثال هایی از آن را به عنوان نمونه ارائه خواهیم داد.
1. کیفیت محتوایی مناسب
اصلی ترین و بهترین راه برای بالا رفتن جایگاه در گوگل، استفاده از محتواهای کیفی مناسب است، مطالبی که برای کاربران (با توجه به حوزه کاری فعالیت شما) مفید باشد.
وقتی که کاربری به سایت شما وارد می شود و شروع به خواندن مطلب یا تماشای فیلم کوتاهی می کند، اگر از آن مطلب یا فیلم رضایت داشته باشد و در واقع اطلاعات مفیدی که می خواهد را کسب کند در سایت شما می ماند. همین مدت زمان حضور یک کاربر در سایت، برای شما از سوی گوگل امتیاز محسوب می شود.
سعی کنید که مطالب محتوایی شما، به طور مستقیم نیاز کاربران را تامین کند و خواندنی باشد. استفاده از کلمات کلیدی هم در این میان، اشکالی ندارد. اما سعی کنید این کلمات کلیدی صرفا در چارچوب متن و درواقع منطقی باشد.
الگوریتم های گوگل، حالا قادر به شناسایی لغات و استفاده جعلی و پرتکرار از آن ها و حتی شناسایی جمله ها هم هستند.
در ادامه به تعدادی از این موارد اشاره خواهیم داشت.
الگوریتم گوگل پاندا
الگوریتم گوگل پاندا محتوای کیفی سایت ها را مورد تحلیل و شناسایی قرار می دهد و کارکرد آن حوزه های زیر را شامل می شود:
الف. محتواهای کوتاه:
مطالب محتوایی که بسیار کم هستند و مثلا از چند خط تجاوز نمی کنند از نظر گوگل، به عنوان محتوای ضعیف و محتوایی که درواقع صرفا با هدف کشاندن مخاطب و کاربر در سایت قرار گرفته اند تعریف می شوند.
ب. محتواهای تکراری یا کپی شده:
اگر پیش از این سایت ها قادر بودند که با کپی کردن مطالب از سایت های معتبر دیگر، کسب مخاطب و رتبه کنند، حالا دیگر این امکان وجود ندارد. الگوریتم پاندا، این مطالب کپی را شناسایی می کند.
پ.محتواهای با کیفیت پایین:
محتواهای از نظر کیفی پائین، مثلا محتواهای گوگل ترجمه شده و با کیفیت پایین هم توسط گوگل پاندا شناسایی می شوند.
ت.بالا بودن آگهی نسبت به محتوا:
اگر متنی که در سایت خود قرار داده اید، پر باشد از آگهی های تبلیغاتی، گوگل آن را تشخیص می دهد و آن را به عنوان یک امتیاز منفی برای سایت شما منظور می کند.
2. آسانی و روانی سایت
اگر فرآیند استفاده از سایت شما کند باشد و کاربر در استفاده از آن دچار مشکل شود، گوگل هم در رتبه بندی خود این مسئله را مدنظر قرار می دهد.
پس سعی کنید که فضای سایت شما و طراحی آن به گونه ای باشد که کاربر در استفاده از مطالب (بالا و پایین شدن درآن) و باز کردن مطالب مشکلی نداشته باشد.
نتیجه گیری
هرچه بیشتر از عمر گوگل می گذرد، این موتور جستجو، قابلیت های کارکردی بالاتری را در شناسایی محیطی که در آن فعال است پیدا می کند.
اگر قصد دارید محتوای سایت خود را تامین کنید، توجه داشته باشید که برای افزایش رتبه سایت خود، به مواردی که اشاره شد توجه داشته باشید، و مطمئن باشید اگر به کیفیت مطالب سایت خود توجه کافی داشته باشید می توانید به رتبه ای بالا در گوگل برسید، شاید کمی دیرتر ولی مطمئن تر.
این نکته پایانی را در نظر داشته باشید که سئو کلاه سیاه و سئو کلاه سفید دو سوی یک محور هستند و در بین این دو نقطه نیز سئو کلاه خاکستری وجود دارد.