گوگل ادز یک سیستم پرداخت به ازای هر کلیک (Pay-Per-Click) است که به هر برند اجازه میدهد هنگامی که در ارتباط با کالا و خدمات ارائه شده جستجویی انجام میشود، آن برند در معرض دید جستجوگران قرار گیرد.
در این نوشتار سعی میکنیم به شما آموزش دهیم که چگونه از تبلیغات خود در گوگل استفاده کنید تا بیشترین تعداد مشاهده را بدست آورید.
قبل از پرداختن به آموزش گوگل ادز یا گوگل ادوردز نیاز است با تفاوت بین گوگل ادز و ادوردز آشنا شوید. در تابستان 2018، گوگل پتلفرم ادوردز را به گوگل ادز تغییر داد.
دلیل این تغییر نیز این بود که با نام جدید قالبهای بیشتری از تبلیغات در زیر چتر آن قرار میگرفتند و تبلیغات تنها شامل تبلیغات متنی نمیشد. پلتفرم جدید گوگل امکان تبلیغ از طریق فهرست کالاها (Product listing)، نمایش، و حتی ویدئوها در یوتیوب را فراهم میکند.
بنابراین در حالی که ممکن است بسیاری از مردم همچنان از واژه گوگل ادوردز استفاده کنند، اما در ادامه این نوشتار ما از عبارت گوگل ادز استفاده میکنیم.
نکته دیگر اینکه با توجه به گستردگی آموزش گوگل ادز، آنچه در ادامه میخوانید به طور عمده بر پویشهای جستجوی گوگل ادز (Google Ads Search Campaigns) تمرکز دارد.
ساختار تبلیغات در گوگل ادز چگونه است؟
ساختار و نحوه عملکرد گوگل ادز در سه لایه خلاصه می شود:
- حساب کاربری
لایه حساب کاربری با وارد کردن اطلاعات منحصر به فردی شامل آدرس ایمیل، پسورد و اطلاعات مربوط به نحوه پرداخت هزینه های گوگل ادز ایجاد می شود.
- کمپین ها
لایه کمپین ها، مهمترین لایه برای نمایش تبلیغات در گوگل ادز است که در آن باید تمام جزئیات مربوط به تبلیغات خود مانند پیام تبلیغاتی، اطلاعات تماسی که به بازدیدکنندگان نشان داده می شود، لینک فرود، هزینه به ازای هر کلیک و غیره را مشخص کنید.
- گروه های تبلیغاتی
لایه سوم یعنی گروههای تبلیغاتی مجموعهای از تبلیغات مشابه همراه با کلمات کلیدی متنوع است که بازدیدکنندگان را به سمت تبلیغ شما هدایت می کند.
مراحل استفاده از خدمات گوگل ادز
لایه اول : ایجاد حساب کاربری گوگل ادز
در نخستین اقدام برای استفاده از خدمات گوگل ادز نیاز به ساخت یک اکانت گوگل ادز دارید. در این فرایند نیازمند پاسخ به برخی سئوالات از قبیل آدرس ایمیل، کشور، منطقه زمانی، و ارز رایج خود را دارید.
ذکر این نکته لازم است که در حال حاضر به دلیل برخی تحریمها، امکان انتخاب کشور ایران و همچنین ارز رایج این کشور وجود ندارد.
برای ورود به صفحه ساخت اکانت گوگل حتماً باید از فیلترشکن استفاده کنید که از یک کشور خاص و با یک آی پی خاص خدماتی را به شما ارائه می دهد. با اتصال به فیلتر شکن به راحتی می توانید با زدن گزینه Start now وارد صفحه ساخت اکانت گوگل ادوردز شوید.
همچنین باید کشور مورد نظر را به طور دقیق همان کشوری که حساب بانکی در آن قرار دارد، انتخاب کنید.
در این فرایند نیاز است که یک وبسایت معرفی نمایید و بهتر است که صفحات فرود (Landing pages) وبسایت خود را در این فهرست قرار دهید. انتخاب کلید واژهها و همچنین متن تبلیغات خود نیز نیاز است قبل از هر اقدامی آماده باشد.
جهت تکمیل اطلاعات حساب کاربری خود باید سه فیلد زیر را پر کنید:
-
کشور مربوط به حساب بانکی
همانطور که پیش از این اشاره کردیم شرکت گوگل اجازه استفاده از خدمات تبلیغاتی خود را به طور مستقیم به ایرانیان نمیدهد. بنابراین، داشتن حساب بانکی در کشور ایران کمک چندانی به شما نمی کند و برای استفاده از خدمات تبلیغات در گوگل و همچنین کار با گوگل ادوردز حتما باید حساب بانکی در کشورهای خارجی مثل ترکیه، دبی یا سایر کشورهای اروپایی و آمریکایی داشته باشید.
شرکت های واسطه ای در حال حاضر در ایران فعال هستند که به ازای پرداخت مبلغ مشخصی حساب بانکی و اکانتی را در اختیار شما قرار می دهند تا بتوانید از آن استفاده کنید در این صورت باید حتماً از آنها سوال کنید که حساب بانکی مورد نظر در چه کشوری افتتاح شده و همان کشور را در قسمت ساخت اکانت گوگل ادز وارد کنید.
-
منطقه جغرافیایی نمایش تبلیغات
گوگل بر اساس کشوری که هنگام ساخت اکانت انتخاب می کنید، منطقه جغرافیایی شما را مشخص میکند و تبلیغات نیز بر اساس همین زمان بندی به مخاطبین شما نمایش داده می شود. بنابراین، توصیه می کنیم حساب بانکی مورد نظر برای پرداخت گوگل را در کشورهای نزدیک به ایران مثل ترکیه و دبی که فاصله زمانی کمی با کشور ما دارند، انتخاب کنید تا تبلیغات نیز در زمان مناسبی برای مخاطبین نمایش داده شود.
-
واحد پول
واحد پول نیز به نوع حسابی که افتتاح کردید، بستگی دارد. بنابراین، اگر حساب شما دلاری است واحد دلار را انتخاب کنید. به این ترتیب آماده اید که اکانت خود را با فشردن دکمه Submit و سپس Explore Your Account ذخیره کرده و و وارد مرحله ساخت کمپین شوید.
اطلاعات وارد شده در این قسمت امکان تغییر، ویرایش یا اصلاح ندارد. بنابراین، در وارد کردن اطلاعات این بخش دقت لازم را داشته باشید.
لایه دوم: ساخت کمپین
برای ساخت کمپین همانطور که پیش از این گفتیم باید طرح کلی و اولیه تبلیغات خود را مشخص کرده باشید. سپس، در پنل گوگل ادوردز روی برگه کمپین کلیک کرده و در صفحه مربوط به Campaigns روی گزینه New Campaign در قسمت پایین کلیک کنید.
به این ترتیب، گوگل ادز شما را به صفحه ای هدایت می کند که در آن هدف کمپین تبلیغاتی خود را مشخص کنید. این اهداف عبارتند از:
- Sales : برای تبلیغات افزایش فروش به صورت آنلاین و یا از طریق فروش تلفنی و یا حتی فروش در مغازه یا شرکت
- Leads : جذب مخاطبین بالقوه و هدایت آنها به سمت انجام فعالیت مشخص
- Website Traffic: افزایش بازدید از سایت
- Product and Brand Consideration: تشویق خریداران بالقوه برای خرید محصولات و خدمات شما
- Brand Awareness and Reach: افزایش آگاهی از برند
- App Promotion: افزایش تعداد نصب و تعامل مخاطبین با اپلیکیشن طراحی شده
- Local Store Visits and Promotions : جذب مشتریان به سمت فروشگاه برای خرید حضوری
- Create a campaign without a goal’s guidance: اگر اطمینان ندارید که کدام گزینه برای هدف تبلیغات شما مناسب است این گزینه بهترین انتخاب است چون در آینده می توانید کمپین خود را هدف گذاری کنید.
اگر تصور میکنید که بیش از یک مورد از این اهداف می تواند متناسب با این تبلیغات شما باشد، نگران نباشید می توانید کمپین های مختلفی را با اهداف متفاوت راه بیندازید. بنابراین، برای اولین کمپین، هدفی که بیشترین تطابق را با خواسته شما دارد را انتخاب کرده و روی گزینه Continue کلیک کنید.
در مرحله بعد باید نوع کمپین خود را انتخاب کنید. اگر قصد شما از راه اندازی یک کمپین تبلیغاتی در گوگل ادز، نمایش تبلیغات تان هنگام سرچ مخاطبین است بهتر است گزینه اول یعنی Search را انتخاب کنید.
در قسمت بعدی اطلاعات تماس خود را مشخص می کنید تا مخاطبین یا بازدید کنندگان بتوانند از طریق آن با شما تماس بگیرند.
در بخش بعدی، تنظیمات مربوط به منطقه جغرافیایی که قصد دارید تبلیغات در آن نمایش داده شود را تنظیم کنید. از آنجایی که کشور ایران به علت تحریم نمی تواند از این خدمات استفاده کند فقط کافیست در قسمت اول گزینه All countries را انتخاب کرده و در قسمت دوم زبان Persian را برگزینید که به این ترتیب تبلیغ شما در تمام کشورهای فارسی زبان از جمله ایران نمایش داده خواهد شد.
در نهایت، هزینه تبلیغات به ازای هر کلیک را مشخص کرده و در صورت نیاز به تبلیغات خود Extension اضافه کنید.
لایه سوم: اضافه کردن گروه تبلیغاتی
در لایه سوم، گروه تبلیغاتی خود را به عنوان زیر مجموعه کمپینی که راه انداختید ایجاد کرده و برای آن هدینگ هایی انتخاب می کنید. انتخاب کلمه کلیدی و توضیحات در زمینه گروهی که ایجاد کردید اهمیت بسیار زیادی در دیده شدن تبلیغات شما دارد.
در این قسمت می توانید هر تعداد گروه تبلیغاتی که تمایل داشتید اضافه کنید. در نهایت اگر روی گزینه Publish کلیک کنید، تبلیغات شما با موفقیت برای مخاطبین نمایش داده خواهند شد.
انتخاب کلید واژه
هنگامی که واژه کلیدواژه (Keywors) را در ارتباط با تبلیغات مشاهده می کنید، در مورد عباراتی که مردم در اینترنت جستجو میکنند، بیاندیشید. در واقع کلیدواژه ها، بلوکهای ساختمان پویش تبلیغاتی شما هستند.
البته انتخاب کلیدواژه ها نیازمند تخصص و تجربه و همچنین آشنایی کامل با حوزه فعالیت و رقبا است. علاوه بر این استفاده از برخی از نرم افزارها نیز در انتخاب کلید واژه کمک شایانی محسوب میشود.
برای مثال فرض کنید که فعالیت شما در حوزه تبلیغات است، بنابراین شما میتوانید کلید واژههایی مانند “تبلیغات در گوگل“، “تبلیغات مؤثر”، و “افزایش درآمد از طریق تبلیغات” را مورد استفاده قرار دهید.
البته راههای دیگر نیز برای انتخاب بهتر کلید واژه وجود دارد و آنهم تعیین استراتژی محتوا به منظور استفاده از کلیدواژههای کوتاه (Short Tail Keywords) و کلید واژههای بلند (Long Tail Keywords) است که در ادامه به طور جزئی به آنها اشاره میشود.
نکته مهم در انتخاب کلیدواژه این است که انتخاب باید به گونهای با نیاز مخاطبان تطابق داشته باشد، تا پس از جستجو تبلیغات شما در معرض دید آنها قرار گیرد، بنابراین اگر انتخاب نادرستی در خصوص استفاده از کلیدواژه ها داشته باشید، کارآمدی تبلیغات شما با بازخورد مثبتی همراه نمیشود.
متن تبلیغات خود را حرفهای بنویسید
هنگامی که برای ایجاد تبلیغات خود آماده شدید، رعایت برخی نکات به منظور نوشتن تیترها و متن تبلیغات اهمیت زیادی دارد. تیتر باید ویژگی خاصی داشته باشد، شما تنها با دو تایتل 30 کاراکتری در عنوان باید بتوانید توجه مخاطب را جلب کنید.
از نوشتن عباراتی مانند “خواننده عزیز” اجتناب کنید، زیرا آنها در واقع “جستجوگرانی” هستند که احتمالاً از طریق تبلیغات وارد سایت شما میشوند.
تیتر شما باید مرتبط، جذاب و آشکار باشد. گوگل اغلب کلماتی در تیتر که با جستجوی کاربران تطابق دارد را برجسته میکند. برای مثال اگر کاربران، تبلیغات گوگل را جستجو کنند، یک تیتر بهتر میتواند این عنوان باشد: با تبلیغات در گوگل پیشرو باشید.
بدنه تبلیغ (Ad body)
در مورد تبلیغات خود بهترین پیامی که میتوانید برای خواننده تهیه کنید را فراهم سازید. البته محدودیتها را نیز در نظر داشته باشید. شما تنها دو خط که هر کدام 90 کاراکتر را شامل میشوند، در اختیار دارید. بنابراین باید بسیار حرفهای عمل نمایید.
این دو خط میتوانند خواننده را با نوع خدمات و یا کالاهای شما آشنا سازند و از طریق کلیک بر روی تبلیغات نسبت به خرید از شما اقدام کنند. هر گونه ابهام و سردرگمی مخاطب میتواند پول شما را با کلیک بر روی تبلیغات و در نهایت ایجاد نرخ پرش بالا (High Bounce Rate) هدر دهد.
صفحات فرود (Landing Pages)
تبلیغات با کارآمدی بالا میتوانند باعث کشاندن مشتریهای احتمالی زیادی به سایت شما شود و شما به ازای ورود هر یک از آنها فارغ از اینکه خریدی انجام دهند یا به عضویت سایت شما در آیند، باید مبلغی را پرداخت کنید.
این بدان معناست که برای کسب موفقیت نهایی، باید تبلیغات شما کاملا قدرتمند باشد و صحفات فرود آنچه را که در تبلیغ به آنها وعده داده شده تأمین نمایند.
تنظیمات پیش فرض را بررسی و تعدیل کنید
اغلب کاربران تنظیمات پیش فرض را در هنگام استفاده از خدمات گوناگونی که در اینترنت وجود دارد تنها با این عنوان که آسانترین روش است، مورد پذیرش قرار میدهند.
در گوگل ادز، این تنظیمات پیش فرض (Default Setting) همواره به نفع پویشهای تبلیغاتی شما نیستند، و حتی ممکن است هزینههایی نیز برای شما ایجاد کنند. بنابراین تنظیمات پیش فرض را به دقت بررسی و در صورت نیاز آنها را مطابق شرایط خود انتخاب کنید.
نکته پایانی
آموزش گوگل ادز بستر تبلیغاتی بسیار مؤثری است که کارآمدی و فواید آن نصیب شرکتهای کوچک و بزرگ جهانی شده است. این بستر بسیار حرفهای عمل میکند.
هنگامی که یک پویش تبلیغاتی راهاندازی میکنید، دو تا چهار هفته، این موضوع که تبلیغات شما تا چه حد با ترافیکی که به سایت شما فرستاده شده تطابق دارد، مورد بررسی گوگل قرار میگیرد.
در صورتی که سابقه شما نرخ کلیک قابل اعتمادی ایجاد نکرده باشد و یا نرخ پرش بالا باشد، گوگل بر اساس این معیارها تصمیم میگیرد که آیا تبلیغات شما به اندازه کافی مناسب جذب ترافیک بیشتر هست یا خیر.
همانگونه که گفته شد، بستر تبلیغاتی گوگل ادز بسیار حرفهایست، و شما هم اگر قصد دارید از این بستر به نفع کسب و کار خود بهرهبرداری کنید، حتما استفاده از خدمات حرفهای شرکتهای فعال در حوزه تبلیغات گوگل را در فهرست اولویتهای خود قرار دهید.