دیجیتال مارکتینگ یا همان بازاریابی دیجیتال به طور ساده، یعنی تمام امکانات دیجیتالی که به ما در ارتقا کسب و کارمان و دستیابی به مشتریان بالقوه و بالفعل کمک می کند.
اگر با مفهوم مارکتینگ یا همان بازاریابی آشنایی داشته باشید، پس مفهوم بازاریابی دیجیتال هم برای شما قابل درک خواهد بود. هرچند مفهوم دیجیتال مارکتینگ، فعالیت های غیراینترنتی (مثلا پیامک های تبلیغاتی) را هم شامل می شود، اما به طور کلی در حال حاضر، هر جا به دیجیتال مارکتینگ اشاره می شود، منظور استفاده از فضای مجازی و امکانات گسترده آن برای جذب کاربران و مشتریان است.
ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
به طور کلی هر چیزی که به صورت آنلاین به شما و کسب و کار شما امکان عرضه را دهد، ابزار بازاریابی دیجیتال محسوب می شود. درواقع، همین حالا شما ابزارهای آن را در اختیار دارید و از آن استفاده می کنید. در ادامه به طور خلاصه به ابزارهای بازاریابی دیجیتال اشاره خواهیم داشت.
- وب سایت شما.
- تصاویر (تصاویر شرکت، محصول و غیره).
- محتوای نوشته شده (وبلاگ، توضیح محصول و غیره).
- نقطه نظرات و انتقاد و تعاریف ارائه شده در مورد محصول.
- صفحات اجتماعی.
موارد بالا صرفا مواردی محدود از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ را شامل می شود. اغلب ابزارهای بازاریابی دیجیتال در یکی از دسته بندی های فوق قرار می گیرد، اما بازاریابان باهوش، هر روز، راه و ابزار جدیدی را برای دستیابی و هدایت مشتریان جدید پیدا می کنند.
تکنیک های دیجیتال مارکتینگ
همانطور که گفتیم تکنیک های بازاریابی دیجیتال دائما تکامل و تغییر پیدا می کنند. در ادامه به مواردی از این تکنیک های دیجیتال می پردازیم.
تکنیک های پرداخت به ازای هر کلیک: این تکنیک یا مکانیزم، یکی از پرطرفدارترین تکنیک ها در بین صاحبان کسب و کار است و البته شامل مجموعه ای متنوع می شود.
همانطور که از نام آن هم بر می آید، در این تکنیک، پرداختی و هزینه صاحب کسب و کار، به ازای هر کلیک کاربر بر تبلیغات یا ورود کاربر به سایت می باشد.
به عنوان مثال، گوگل ادز یکی از این نمونه هاست.
سئو: اگر به دنبال راهی کم هزینه تر برای تبلیغات هستید، سئو بهترین گزینه است. در این حالت البته نیاز به پرداخت هزینه مستقیم ندارید، و با ارتقا کیفیت سایت خود، که البته فرآیندی زمان بر است می توانید رتبه خود را در گوگل بالا ببرید و به این ترتیب در جستجوهای اینترنتی به کاربران معرفی شوید.
ایمیل: بازاریابی ایمیلی، قدیمی ترین شکل از بازاریابی آنلاین است و همچنان هم کاربرد بالایی دارد. اغلب بازاریابان دیجیتال از بازاریابی ایمیلی برای تبلیغ استفاده می کنند.
آیا دیجیتال مارکتینگ کارکرد دارد؟
مکانیزم کارکردی دیجیتال مارکتینگ به گونه ای است که بسیاری از موانع و پیش زمینه های سنتی فضای کسب و کار را حذف می کند. به واسطه بازاریابی دیجیتال شما به عنوان یک تاجر یا فعال هر نوع تجارتی، برای معرفی، تبلیغ و ترغیب، حتما نیاز به فروشگاه بزرگ، انبار و دیگر ملزومات ندارید.
تنها چیزی که به آن نیاز دارید، ارائه محصول و ترغیب مشتری به خرید است. در واقع، دنیای جدیدی که با ظهور اینترنت شکل گرفته، کم کم تمام ابزار و ملزومات مورد نیاز را در حد یک گوشی موبایل پایین آورده است.
البته این مسئله به هیچ وجه به معنای ساده تر شدن کار نیست. درواقع، اینترنت و فضای مجازی موانع فیزیکی را برمی دارد اما کار در فضای مجازی مستلزم تحلیل، شناخت و حرکت در مسیر صحیح است. در غیر اینصورت، حضور در این عرصه، هیچ نتیجه ای را حاصل نمی کند.
به همین دلیل است که بسیاری از فعالان تجاری، با وجود برخورداری از سایت و یا دیگر ابزارهای دیجیتال، توانایی بهره برداری متناسب از آن را ندارند. اما چگونه می توانیم ابزار دیجیتال مارکتینگ مناسب کسب و کار خود را پیدا کنیم؟
همانطور که در بالا توضیح دادیم، برای بهره صحیح از Digital Marketing، شناخت صحیح ابزار مناسب اهمیت حیاتی دارد. بسیاری از فعالان تجاری، با وجود استفاده گسترده از ابزارهای بازاریابی دیجیتال، نتوانسته اند منفعت بالایی را از این ابزار و امکانات برای خود حاصل کنند. مشکل از کجاست؟
برای اینکه یک شرکت و سازمان تجاری یا هر نوع شرکت و موسسه ای، بتواند بهره ای مناسب از ابزارهای دیجیتال را برای خود حاصل کند باید بداند کدام ابزار دیجیتال با فعالیت او تناسب دارد.
شرکت های مشتری محور(B2C)
اگر دارای شرکتی تجاری هستید یا تولید کننده ای هستید که با مشتریان جز سر و کار دارید، شرایط و ابزار دیجیتال مارکتینگ ساده هم برای شما هم جواب می دهد. تنها کاری که باید انجام دهید معرفی محصول و درواقع در معرض دید قرار دادن آن هاست.
مثلا شرکتی را در نظر بگیرید که تولید کننده محصولات و پوشاک مربوط به نوزادان است. این شرکت تنها کاری که باید انجام دهد هدایت کاربران هدف (مثلا مادران) به سایت فروش خود است.
برای چنین سازمان و یا نهاد تجاری، ابزارهای بازاریابی دیجیتال مناسب، شبکه های اجتماعی (مثلا تلگرام، واتس اپ و غیره) است. این شبکه های اجتماعی، چنین تجارت هایی را به طور مستقیم به مشتریان وصل می کنند.
لازم به گفتن نیست که دیگر ابزارهای دیجیتال مارکتینگ جدید تر (مثلا استفاده از سئو یا گوگل ادز) هم برای چنین تجارتی کاربرد دارند اما برای شروع بهتر است که از شبکه های اجتماعی استفاده کنید، و درواقع تمرکز اصلی شما بر آن باشد.
شرکت های تجارت محور (B2B)
اگر شرکتی هستید که مشتریان هدف شما، شرکت های دیگر هستند، استفاده شما از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ تفاوت می کند. مثلا یک تولید کننده ماشین آلات سنگین را در نظر بگیرید، طبیعی است که چنین شرکتی با تبلیغات در شبکه های اجتماعی قادر به دستیابی به مشتریان نباشد.
برای چنین شرکتی که صرفا، با بخشی ویژه از بازار مرتبط است، بهترین ابزار بازاریابی دیجیتال، محتوای مفید است، یعنی سئو مناسب. تصور کنید کاربری به دنبال خرید موتورهای دیزلی باشد، طبیعی است که چنین فردی به عنوان مثال عبارت “بهترین موتورهای دیزلی” را مورد جستجو قرار دهد. در اینجا سایتی به فرد معرفی می شود که مطالبی مرتبط دارد و البته سایتی در جستجوها، بالاترین میزان دسترسی را دارد که سئو بهتری داشته است.
دیگر موردی که برای چنین شرکت هایی کاربرد دارد، تبلیغ به ازای هر کلیک است، امکانی که در گوگل ادز وجود دارد.
توضیح ساده ای که در بالا در مورد شرکت های مشتری محور و شرکت های شرکت محور داده شد صرفا مواردی ساده را شامل می شود. طبیعی است که برای تعیین اینکه کدام ابزار بازاریابی دیجیتال برای کدام فعالیت تجاری مناسب است، باید تجزیه تحلیل مناسب و کافی به عمل آید و بر اساس این تجزیه و تحلیل ها در مورد ابزار دیجیتال مارکتینگ مناسب تصمیم گیری شود.