گوگل تگ منیجر چیست و نحوه کار با آن چگونه است؟

گوگل تگ منیجر

در حال حاضر، بازاریابی دیجیتال بدون روش های مختلف ردیابی و تگ ها عملا غیر ممکن است. با این حال می دانیم که تگ هایی بسیاری با کارکردهای مختلف وجود دارند، و این وضعیت می تواند مدیریت آنها را سخت کند.
خوشبختانه، ابزار هوشمند رایگانی با نام گوگل تگ منیجر در دسترس است که می تواند به شما کمک کند که تمام کدهای ردیابی را به صورت یکجا مدیریت کند.
اما کارکرد گوگل تگ یا GTM چیست؟ اگر هیچگونه آشنائی با این ابزار ندارید یا اینکه اصلا با مفهوم تگ و کاربردهای آن نا آشنا هستید، در این مقاله می توانید به صورتی کامل و ابتدائی با آن آشنائی پیدا کنید. در این مقاله ماهیت GTM، اجزای اصلی آن، و دلیل استفاده از این ابزار تشریح خواهد شد.
در ادامه در ارتباط با بهترین روش های استفاده از گوگل تگ و همچنین ردیابی فعالیت های تجاری با استفاده از GTA توضیحاتی کامل ارائه خواهد شد.
معنای تگ چیست؟
تگ های ردیابی (که به نام های کد، پیکسل، یا اسکریپت هم شناخته می شوند)، در واقع کدریزهایی هستند حاوی اطلاعات جزئی در رابطه با رفتار کاربرانی که به سایت شما ورود می کنند.

مزایای گوگل تگ منیجر
این تگ ها به شما به عنوان صاحب سایت این امکان را می دهند که موفقیت فعالیت بازاریابی (فروش، معرفی محصول و افزایش کاربر) خود را مورد سنجش قرار بدهید، آن ها را اصلاح کنید و مشتریان (کاربران) بیشتری را به سمت سایت جلب کنید.
شما تگ ها را به خدماتی که مورد نظرتان هستند اضافه می کنید. مثلا اگر بخواهید عملکرد کمپین گوگل ادز خود را بسنجید، کد ردیابی فروش گوگل ادز را روی سایت خود به کار می گیرید. در واقع بواسطه تگ ها شما قادر به ردیابی هرچیزی هستید.
اما وقتی که تعداد ریزکدهای ردیابی زیاد شود، استفاده از ابزاری چون گوگل تگ برای راحتی تیم کاری شما و همچنین عملکرد اثربخش سایت لازم است.

گوگل تگ منیجر چیست؟

تگ منیجر راه حلی است که به شما امکان نصب و مدیریت (ویرایش، فعال سازی، غیرفعال سازی، حذف، به روز رسانی و غیره) تمام تگ های ردیابی روی وب سایت شما را می دهد.
GTM کدهای خدمات مختلف را در یک نقطه جمع می کند. در واقع گوگل تگ، مخزن یا کانتینر (container) است که تگ های بازاریابی و تحلیلی را در خود انباشته کرده است. شما می توانید تمام تگ های معمول و مرسوم را تنظیم کنید، مشخص کنید که در چه مواقعی و تحت چه شرایطی عمل کنند و بعد کل مخزن GTM خودتان را منتشر کنید.

آیا استفاده از GTM آسان است؟

می توان گفت که به خاطر ویژگی های خاص، استفاده از تگ منیجر به طور نسبی آسان است. در زمان نصب تگ های ردیابی با بهره از گوگل تگ، نیازی به تعدیل و تغییر کد وب سایت خود ندارید.
این امر مدیران بازاریابی را از توسعه دهندگان بی نیاز می سازد. با این حال و با وجود اینکه شعار اصلی این ابزار” آسان سازی مدریت تگ است”، برخی سوابق فنی کار می تواند برای افراد استفاده کننده یک مزیت محسوب شود.

مزایای استفاده از گوگل تگ

مزایای استفاده از گوگل تگ از این قرار است:

  • همانطور که اشاره شد، مدیران بازاریابی با دانش فنی نه چندان زیاد می توانند تگ های GTM را بدون نیاز به افراد متخصص، مدیریت کنند.
  • اینکه به واسطه این ابزار می توانید تمام تگ ها را در یک نقطه جمع کنید، مدیریت کلی کار را آسان تر و سریع تر و جمع و جورتر می سازد.
  • GTM با مجموعه ای پرشمار از خدمات تحلیلی و بازاریابی ادغام می شود، خدمات گوگلی و غیر گوگلی.
  • مجموعه ای از قالب های نمونه را برای شما فراهم می آورد که شروع کار با این ابزار را برای شما آسان می سازد.
  • فرقی ندارد که چه تعداد تگ را قرار است بواسطه این ابزار استفاده و مدیریت کنید، GTM اجازه نخواهد داد که سرعت وب سایت شما بواسطه این وضعیت کند شود.
  • فضای کاری GTM به شما این امکان را می دهد که اعضای تیم شما به صورت مستقل و بنا بر تنظیمات خود برای مخزن تگ ها کار کنند.
  • یک سیستم منعطف در این ابزار وجود دارد که مشخص می کند کدام کاربران امکان اعمال تغییر در این فضا را داشته باشند.
  • گوگل تمام اسکریپت های ردیابی را کنترل می کند و در صورت مواجهه با مورد مشکوک به بدافزار، سریعا آن را متوقف می سازد.

آموزش گوگل تگ منیجر

تگ:

این بخش قسمت عملی کد ردیابی است که در بالا در ارتباط با کارکردش صحبت شد. برای ایجاد یک تگ جدید در آن، شما می توانید با انتخاب یک نوع تگ شروع کنید ( گوگل انالیتیکس، گوگل ادز و غیره) و بعد آن را تنظیم کنید. در ادامه در این ارتباط بیشتر توضیح خواهیم داد.

Variables:

اینها در واقع مکان هایی هستند که معرف مقادیر قابل تغییر و ویژه هستند (urlها، نام ها و تاریخ ها). وقتی که کد شروع به اجرا می کند، متغیرها شروع به پرکردن می کنند. مقادیر متغیرها بواسطه تگ ها، تریگرها و دیگر متغیرها مورد استفاده قرار می گیرند. مثلا، شما می توانید GTM triggers را براساس مقادیر متغیر ویژه تنظیم کنید.

تریگرها:

تریگرهای گوگل تگ منیجر گوش به زنگ هستند تا تگ را اجرایی کنند. ورود یک کاربر به سایت، تکمیل یک فرم از سوی کاربر، بارگذاری یا هر چیز دیگری که خود شما مقرر کرده اید، به منزله فرمانی است که تریگر را برای اجرای یک تگ به کار وا می دارد.
به زبان ساده، شما به GTM می گوئید که در چه زمانی، تگ های شما اجرایی شوند. تریگرها از این مسئله اطمینان حاصل می کنند که چه موقع آن اتفاق مورد نظر واقع شده و شروط تعیین شده برآورده شده است.
برای تصمیم در ارتباط با شروط، شما باید فیلترهای تریگرها را تنظیم نمائید. شما باید حداقل یک تریگر برای هر تگ تعیین کنید.

نحوه کار گوگل تگ منیجر

نحوه فعال سازی گوگل تگ منیجر

پس متوجه شدیم که گوگل تگ منیجر یک روش مدیریت تگ است که به عنوان یک واسطه بین یک وب سایت و یک ابزار ردیابی ثالث عمل می کند. تنها کاری که شما باید بکنید این است که کدهای ردیابی خود را به GTM اضافه کنید و بعد قوانینی که باید به اجرا گذاشته شوند را تنظیم کنید.
گوگل تگ را به مثابه یک جعبه ابزار در نظر بگیرید که ابزارهای شما در آن قرار دارد، مثلا خط کش شما (گوگل آنلیتیکس)، چکش شما (گوگل ادز)، و دیگر ابزارهایی که در فضای گوگل به آن نیاز دارید.
اولین مفاهیمی که در این ارتباط باید یاد بگیرید همان سه موردی بود که در بالا مورد اشاره قرار گرفت : تگ، تریگرها و متغیرها.

  • تگ: یک ریزکد(فرمان) است که تحت شرایطی خاص عمل می کند.
  • تریگر: این مورد در واقع پیش شرطی است که باید براورده شود تا تگ اجرا شود.
  • متغیر: حاوی اطلاعاتی منفرد یا مجموعه ای از داده ها است.

ایجاد یک گوگل تگ

برای شروع، ابتدا یک حساب گوگل ایجاد کنید. به GTM official website وارد شوید.
مثل تمام محصولات گوگل، اینجا هم می توانید ازهمان اکانت همیشگی برای GTM استفاده کنید. یعنی در صورتی که حساب جیمیل دارید به طور اتوماتیک وارد GTM خواهید شد.
بعد از ورود به اکانت کاربری، از شما خواسته خواهد شد که یک اکانت جدید GTM و یک مخزن جدید ایجاد کنید.
اکانت GTM مثل حساب گوگل آنالیتیکس کار می کند، و معمولا برای یک شرکت است در حالیکه مخزن معمولا برای یک وب سایت است. یک مخزن می تواند تگ ها، تریگرها و متغیرهای متعددی را در خود جا داده باشد.

نصب صحیح گوگل تگ

بعد از ایجاد مخزن، شما دو کد را دریافت می کنید که باید به یک وب سایت اضافه شود. این قسمت کار تا حدی نیاز به تخصص دارد، این ریزکدها را باید در اختیار یک متخصص یا توسعه دهنده وب قرار دهید و بخواهید که دقیقا از این دستورالعمل پیروی کند (کد اول باید جایی در <head> یک وب سایت اضافه شود و کد دوم درست بعد از تگ <body> قرار بگیرد).
بواسطه این کد (که روی یک صفحه به اجرا گذاشته می شود) تمام تگ ها بنابر تنظیمات تعیین شده اجرایی می شوند.
در صورتی که از سیستم های مدیریت محتوای شناخته شده ای چون وردپرس استفاده می کنید، احتمالا یک پلاگین GTM تعبیه شده را در خود دارد که فرآیند نصب را آسان می کند.

مخزن GTM خالی را منتشر کنید

بعد از اینکه مخزن جدید را در گوگل تگ ایجاد کردید، باید آن را منتشر کنید. برای این کار، کلید SUBMIT در پائین صفحه و سمت راست را کلیک کنید و بعد PUBLISH را بزنید.
بعد از این کار خواهید دید که نسخه موجود مخزن شما، 1 است.

ایجاد اولین تگ

معمولا اولین تگی که بازاریابان، صاحبان سایت یا تحلیل گران وب با استفاده از گوگل تگ منیجر نصب می کنند، ردیابی Google Analytics 4 ابتدائی است.

برای شروع به analytics.google.com وارد شوید. بعد به قسمت admin ازgoogle analytics interface خودتان وارد شوید (با کلیک کردن گزینه admin در قسمت چپ از پائین صفحه) و بعد در بخش property، گزینه create property را کلیک کنید.
بعد نام property خود را وارد کنید. این نام می تواند نام وب سایت شما، نام شرکت، برند و مواردی از این دست هم باشد. کشوری که شرکت شما در آن واقع شده را انتخاب کنید، منطقه زمانی را مشخص کنید و بعد ارز اصلی که فعالیت های شما با استفاده از آن انجام می شود را هم تعیین کنید.
بعد گزینه next را کلیک کنید، تعدادی سوال را پاسخ دهید، بعد create را کلیک کنید. property جدید شما حالا آماده است. در گام بعدی باید مشخص کنید که جریان داده های (data stream) شما از کجا می آید.

گوگل تگ منیجر چیست
در واقع منبع داده هایی که به property آنالیتیکس گوگل شما ارسال می شود را باید در اینجا تعیین کنید. می توانید چنیدن منبعی را برای یک پراپرتی واحد معین کنید، مثلا 3 وب سایت، یک اپلیکیشن اندروید و یک اپلیکیشن ios.
در گام بعد، url سایتتان را وارد کنید. وقتی که شما یک جریان داده از وب سایت را در گوگل آنالیتیکس 4 مشخص می سازید، می توانید گزینه فعال سازی/ عدم فعال سازی enhanced measurement را انتخاب کنید. این گزینه به صاحبان سایت این امکان را می دهد که بدون نیاز به افراد متخصص، گزارشات را دریافت کنند.
بعد از این گزینه create stream را بزنید بعد از ایجاد یک جریان داده (در حالت وب سایت)، شما یک measurement id را خواهید دید. این آی دی در قسمت راست از بالای صفحه شما ظاهر می شود، آن را کپی کنید، چرا که در استفاده از گوگل تگ منیجر به آن نیاز پیدا خواهید کرد.
بعد از این مرحله، به google tag manager>tags>New بروید و تنظیمات GA4 را انتخاب کنید. در فیلد measurement ID، همان آی دی که کپی کردید را وارد کنید.
در بخش Triggering، گزینه تمام صفحات (all pages) را انتخاب و بعد نام تگ را وارد کنید.

انتشار مخزن

بعد از اینکه تنظیمات به پایان رسید، باید آن را منتشر کنید در سمت راست از گوشه بالای صفحه آن، گزینه SUBMIT را کلیک کنید.
گزینه Publish and create version را کلیک کنید. این نقطه پایانی ایجاد گوگل تگ منیجر است.
نتیجه گیری
اگر صاحب کسب و کاری هستید، قطعا نیاز به کار در فضای مجازی دارید. هر نوع خدمات یا کالایی که ارائه می دهید، با ورود و نوع کنش های کاربر باید فضای وب سایت خود را ارتقا دهید.
در واقع، باید مشخص کنید که کاربران شما چه رفتاری در وب سایت دارند و براساس این رفتار، سعی کنید امکانات سایت خود را به صورتی تنظیم کنید که کاربران را به مشتری تبدیل کنید.
در دنیای دیجیتال امروز، ردیابی کاربران و شناسایی آنها با تگ ها امکان پذیر می شود. با گسترش فضای مجازی و انتقال تمام فعالیت های مشتری محور به این فضا، کار مدیریت تگ ها به امری پیچیده تبدیل می شود.
گوگل تگ منیجر، ابزاری است که به شما این امکان را می دهد که مجموعه تگ های مورد استفاده خود را مدیریت کنید. گفتیم که کار با آن چندان پیچیده نیست و غیر از یکی دو بخش ساده، بدون نیاز به کارشناسان و متخصصان یا توسعه دهندگان وب می توانید با این ابزار کار کنید.
به این صورت، با اختصاص زمانی مشخص می توانید کار با این ابزار را یاد بگیرید و بدون نیاز به کارشناسان، فضای سایت خود را به بهترین نحو مدیریت کنید.

دسترسی به محتوا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *